Έκθεση φωτογραφίας Surrealism – A Latent State Of Mind

Η Blank Wall Gallery φιλοξένησε την ατομική έκθεση των Νίκου Παπουτσάκη και Ιορδάνη Κεραμιδά με τίτλο Surrealism – A Latent State Of Mind.

Αποτελεί μια κοινή προσπάθεια των τελευταίων ετών, στα όρια της σουρρεαλιστικής φωτογραφίας. Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο οικείο αλλά παραμορφωμένο. Πέρα από τα όρια της πραγματικότητας που αμφισβητεί τους νόμους της φυσικής.

Η δημιουργία εικονων πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία ψηφιακή επαφή. Χρησιμοποιώντας φυσικό φωτισμό, ευρηματικότητα και δημιουργική ματιά, με μοναδική οπτική που εμβαθύνει στο υποσυνείδητο και το άγνωστο.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να επιτύχει τόσο μαγευτικές εικόνες χωρίς να βασίζεται στην ψηφιακή παραμόρφωση; Η απάντηση βρίσκεται στην εξερεύνηση των φυσικών ιδιοτήτων του μέσου. Παίζοντας με το φως, την υφή, τις αντανακλάσεις και την προοπτική, δημιουργηθηκαν εικόνες απόκοσμες που προσδίδουν ταυτόχρονα μια αίσθηση αληθινή και σουρρεαλιστική.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει την ουσία του σουρρεαλιστικού με τρόπο που η ψηφιακή χειραγώγηση απλά δεν μπορεί να αντιγράψει. Μέσω της χρήσης δημιουργικών στηρίξεων και του σχεδιασμού περίπλοκων σκηνικών, οι δυο φωτογράφοι επιχειρούν να αποδώσουν την ψευδαίσθηση του παράξενου επεκτεινόμενη πέρα από τα όρια της πραγματικότητας. Το κλειδί βρίσκεται στην ικανότητα να αγγίζεις το υποσυνείδητο και να συνδυάζεις το συνηθισμένο με το παράξενο.

Τα διάφορα σκηνικά σε συνεργασία με το περιβάλλον, προκαλούν σκέψη και προσδίδουν την ευκαιρία στο κοινό να αναρωτηθεί τι είναι πραγματικό και τι όχι ενώ η επιλεκτική εστίαση και ο χειρισμός γωνίας προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο απρόβλεπτου. Με απλά λόγια, η σκηνογραφία είναι η βάση στη σφαίρα του σουρρεαλισμού και αξιοποίησης των απεριορίστων δυνατοτήτων της φαντασίας.

Όλα τα έσοδα της έκθεσης διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό – Υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ Κλειδαρότρυπα

Αντικατοπτρίζοντας το θέμα ή το τοπίο σε μια επιφάνεια όπως το νερό ή το γυαλί, οι φωτογράφοι δημιουργούν νέες και ασυνήθιστες προοπτικές. Είναι μια ασταθής διαδικασία που απαιτεί δημιουργικότητα και υπομονή. Η σουρρεαλιστική φωτογραφία μέσω της χρήσης καθρεφτών και αντανακλάσεων επιτρέπει στους φωτογράφους να κάνουν το οικείο άγνωστο και να δημιουργήσουν έναν κόσμο που φαίνεται σχεδόν αδύνατος αλλά και πάλι μαγευτικός.

Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του διαφράγματος, την εστιακή απόσταση και την κατεύθυνση, οι φωτογράφοι επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν θολά, ονειρικά φόντα ή να απομονώσουν τα θέματά τους με ευκρινή ανάγλυφη θέση. Η ικανότητα μετατόπισης εστίασης μπορεί να προσθέσει επίπεδα βάθους, διαστάσεων, ακόμη και συναισθημάτων.
Ο Νίκος Παπουτσάκης και ο Ιορδάνης Κεραμιδάς είναι ερασιτέχνες φωτογράφοι, με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς, εγχώριες εκθέσεις και διαγωνισμούς.

Περισσότερα Άρθρα

Skip to content