Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός είναι η εθελοντική προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα.

Ο εθελοντισμός μπορεί να λάβει χώρα σε διάφορους τομείς, όπως:

Περιβάλλον (π.χ. καθαρισμός παραλιών, φύτευση δέντρων)

Δημόσιος τομέας (π.χ. εθελοντική αιμοδοσία, εθελοντική βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης)

Παιδεία και πολιτισμός (π.χ. διδασκαλία σε εθελοντές, εθελοντική δράση σε πολιτιστικούς φορείς)

Κοινωνική φροντίδα και πρόνοια (π.χ. εργασία σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων, φροντίδα ηλικιωμένων, βοήθεια σε άτομα με αναπηρία)

Ο εθελοντισμός προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στους εθελοντές όσο και στην κοινωνία. Για τους εθελοντές, ο εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία να προσφέρουν κάτι πίσω στην κοινωνία, να μάθουν νέες δεξιότητες, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους. Για την κοινωνία, ο εθελοντισμός συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση των ανισοτήτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στην Ελλάδα, ο εθελοντισμός έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το 2022, το 25% των Ελλήνων συμμετείχε σε κάποια μορφή εθελοντικής δράσης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει κάποιος εθελοντής. Μπορεί να αναζητήσει εθελοντικές δράσεις μέσω του διαδικτύου, να απευθυνθεί σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή να ρωτήσει γνωστούς και φίλους.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα
εθελοντικής δράσης:
Ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει εθελοντής σε ένα τοπικό γηροκομείο, βοηθώντας στην φροντίδα των ηλικιωμένων.

Μια ομάδα φοιτητών μπορεί να γίνει εθελοντής σε ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης, βοηθώντας στην εκπαίδευση παιδιών από φτωχές οικογένειες.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να γίνει εθελοντής σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, προσφέροντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές του.

Τα οφέλη του Εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στους εθελοντές όσο και στην κοινωνία.

Για τους εθελοντές, ο εθελοντισμός προσφέρει τα εξής οφέλη:

Αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας: Ο εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία για τους εθελοντές να προσφέρουν κάτι πίσω στην κοινωνία και να βοηθήσουν τους άλλους. Αυτό μπορεί να τους προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας.

Μάθηση νέων δεξιοτήτων: Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για τους εθελοντές να μάθουν νέες δεξιότητες. Για παράδειγμα, ένας εθελοντής σε ένα γηροκομείο μπορεί να μάθει πώς να φροντίζει ηλικιωμένους, ενώ ένας εθελοντής σε έναν περιβαλλοντικό οργανισμό μπορεί να μάθει πώς να φυτεύει δέντρα.

Γνωριμία νέων ανθρώπων: Ο εθελοντισμός είναι ένας καλός τρόπος για τους εθελοντές να γνωρίσουν νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες φιλίες και κοινωνικές επαφές.

Ο εθελοντισμός σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει τους εθελοντές να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους. Όταν οι εθελοντές προσφέρουν τη βοήθειά τους στους άλλους, αισθάνονται ότι κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους.

 

Ο εθελοντισμός είναι μια σημαντική πράξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή των άλλων και στην κοινωνία συνολικά.

Skip to content